Recepta #9: Donuts

La recepta d’avui són els donuts. Com a curiositat, us n’explicaré l’origen de la forma i del nom. Començant per la forma, sembla que el primer donut va ser creat per un holandès anomenat Hanson Gregory l’any 1847: la seva mare li estava preparant aquestes delicioses pastes quan ell, que tan sols era un nen, va tenir la pensada de fer-li un forat a la massa perquè no quedés crua de dins!

També, us he promès que us explicaria l’origen del nom: la paraula donut ve de l’anglès dough nut, que vol dir “pasta, massa” i “nou”. I això, ve de la forma de nou que diuen que tenen els donuts! Interessant, oi?

Doncs ara ve la millor part: jo pensava que fer donuts casolans seria més aviat una anècdota i prou, que mai quedarien tan bons com els preparats… però m’equivocava: Els donuts artesans han sortit tan o més bons que els envasats! La recepta l’he extreta del blog cuina per llaminers, que tant m’agrada. Us animo a tots a provar-los de fer a casa, som-hi!

INGREDIENTS (per 18-20 donuts):

·Per la pasta

-250 g de farina

-15 g de llevat fresc

-1 ou

-130 ml de llet

-45 g de sucre

-40 g de mantega

-1 culleradeta de vainilla en pols

-un polsim de sal

·Per la glassa de mantega i sucre

-80 g de mantega

-200 g de sucre en pols

-un rajolí d’aigua

-un polsim de vainilla

·A més a més…

-Oli de girasol per fregir els donuts

PREPARACIÓ:

1. Posem la llet al microones fins que estigui tèbia (no bullent) i hi dissolem el llevat. Mentrestant, batem l’ou.

2. A la mescla de la llet i el llevat hi afegim l’ou, el sucre i la farina, i ho amassem –en aquest cas, jo ho vaig poder fer amb una cullera de fusta; no em va caler amassar-ho amb les mans. Quan ja vagi agafant forma, hi afegim la vainilla i la sal. A continuació, ho amassem una mica més i hi afegim la mantega fosa. Quan hagi quedat del tot incorporada a la massa, formem una bola –la massa continuarà sent una mica enganxosa; no ha de quedar tant espessa com en altres ocasions– i la tapem amb un drap. Ho deixem en un lloc ben calent per tal que llevi. En el meu cas, va estar una hora i mitja aproximadament per doblar el volum, però podeu variar el temps de repòs en funció de com veieu la vostra massa.

3. Enfarinem la superfície on treballarem la massa, i l’amassem amb un corró. Quan l’haguem allisat i tingui aproximadament un gruix d’un cm, agafem un motlle que tingui forma rodona i comencem a tallar donuts. Per últim, haurem de fer-los-hi el forat amb algun estri que tingui la mida aproximada del forat del donut –jo tenia un estri especial, però podeu provar.ho amb el cul d’un got de xupito o fins i tot amb el cul d’un bolígraf.

4. Ho deixem llevar un altre cop fins que hagi augmentat el seu volum (uns 30 minuts aprox.), i posem al foc una paella plena d’oli per tal de fregir-los. Hem d’anar amb compte que l’oli no sigui massa calent, perquè llavors se’ns torrarien de fora i quedarien crus de dins: la meva recomanació és que per els primers donuts, tingueu el foc al màxim, i després l’abaixeu una mica.

5. Per últim, és molt important que escorrem bé l’oli dels donuts, posant-los en plats amb molt de paper absorbent!!! Si nó, quedaran oliosos de dins. Un cop escorreguts, posem mantega al microones per tal que es fongui i l’aboquem a sobre dels donuts, “banyant-los en mantega”. Un cop seca, preparem el glassejat de sucre mesclant el sucre, l’aigua i el polsim de vainilla de manera que quedi una textura viscosa. Posem aprox. dues cullerades soperes de glassejat a cada donut i deixem que s’assequi.

Bon profit!!!

******

Today’s recipe are doughnuts. As a curiosity, I will explain you the origin of the shape and the name of doughnuts, Starting by the shape, it seems that the first doughnut was created by a Dutchman named Hanson Gregory the year 1847: his mother was preparing him this delicious pastries when Hanson, being just a kid, suggested making a hole in the center so the dough wouldn’t be harsh.

I’ve also promised to explain you the name’s origin: even though in english it’s easier to guess their meaning, it comes from the words: dough and nut and it’s due to the similar shape they have to a nut. Interesting, isn’t it?

And now, it comes the best part of the story: when I thought of cooking doughnuts I imagine it wouldn’t have no resemblance to the artificial ones… but I was wrong! The homemade doughnuts are as good as the artificial ones… or has an even better taste! My recipe was extracted from the cuina per llaminers blog, but it’s only written in catalan. Let’s go!

INGREDIENTS (for 18-20 doughnuts):

·For the dough:

-250 g flour

-15 g fresh yeast

-1 egg

-130 ml milk

-45 g sugar

-40 g butter

-1 teaspoon vanilla

-a few salt

·For the glaze

-80 g butter

-200 g confectioner’s sugar

-a few water

-a few vanilla

·You will also need…

-Oil to fry the doughnuts

DIRECTIONS:

1. Heat the milk in the microwave until it becomes hot (not boiling) and sprinkle the yeast in it.

2. Add the egg, the sugar and the flour and mix it all together to form a consistent dough –not so consistent as if you prepare bread, for example. This time the dough can be a bit sticky. After having mix it for about 5 min, add the vanilla and the salt. Add the butter melt, too. When the dough is done, cover it with a damp dishtowel, put it in a warm place and wait until the dough doubles the volume. In my case, it took an hour and a half, but it can vary depending on the temperature of your room, so check the evolution of the dough yourself.

3. Covert the surface where you’re going to work with flour. Put the dough over it and gently roll out to 1 cm thickness. Cut the dough in round shape pieces –that would be the doughnuts. At last, make the hole in the center with some piece you have at home which is round and little.

4. Let it double the volume again (30 min aprox) and heat oil in a deep-fryer. Be careful that the oil wasn’t too hot, because then the doughnuts would be harsh inside. Slide doughnuts into the hot oil and turn them on each side until golden brown.

5. Remove from hot oil to drain on a wire rack. Pour melt butter overt the doughnuts. Finally, mix the confectioner’s sugar, the vanilla and the water to get a perfect glaze. Pour it all over the doughnuts.

Enjoy your homemade doughnuts!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s