Recepta #12: Apple pie

La recepta d’avui, l’apple pie, és una recepta molt famosa als Estats Units, tant pel bon gust que té el pastís com pels lligams identitaris que hi han establert. A Amèrica, hi ha refranys molt populars com “As American as an Apple Pie”; podríem pensar, doncs, que aquest pastís té el seu origen precisament allà, a EUA. Tanmateix, no és així: els pastissos de poma ja eren tradició a l’europa medieval (cap al 1300 aprox) i sembla ser que no van arribar als Estats Units fins al s XIX. Va ser llavors quan una empresa de Nova York va muntar una empresa dedicada a la importació i la venda de pomes i gràcies al seu esforç per fer-ne publicitat van popularitzar el consum de la poma i van establir l’apple pie com a símbol identitari. A més, les pomes, segons diuen, no només són bones, sinó que a més són molt saludables: “An apple a day keeps the doctor away”

Comprovem.ho!

INGREDIENTS:

·Per la pasta

-3 tasses de farina

-1 polsim generós de sal

-3 cullerades soperes de mel

-325 g de mantega

-5 o 6 cullerades soperes d’aigua freda

·Per el farciment:

-5 pomes (En el meu cas, 2 golden, 1,fuji i 2 granny)

-2 cullerades soperes de suc de llimona

-3/4 de tassa de sucre glassé

-1/2 tassa de mel

-2 cullerades de te de vainilla

-1 cullerada sopera de canyella

-1 polsim de sal

-2 cullerades soperes de farina

PREPARACIÓ:

1. Pelem i tallem a dauets les pomes i les posem en un bol. A continuació, exprimim el suc de llimona i el tirem per sobre les pomes -perquè no s’oxidin. Ho tapem amb un paper de film, i ho deixem reposar.

2. Mentrestant, preparem la pasta de la base. Tallem la mantega a dauets i la posem en un altre bol, on afegirem la farina, la sal i la mel. Comencem a remenar-ho i anar-ho aixafant perquè vagi cuallant la massa. Llavors, quan portem un 5 minuts amassant, podem abocar-hi un parell o tres de cullerades d’aigua, per facilitar el procés. Veureu que, en un primer moment, sembla impossible que tanta farina i quasi gens de líquid esdevinguin una massa homogènia, però de cop arribareu en un punt que la massa passarà ràpidament a estar unificada. De totes maneres, podeu afegir-hi un parell de cullerades més d’aigua.

3. En aquest moment, tindrem una massa unificada que quasi no enganxa. En fem una bola i la deixem reposar un moment. Enfarinarem una superfície i hi posarem la meitat de la massa. Tot seguit, amb un corró, li donarem una forma rodona com el motlle en el qual courem el pastís i, havent untat amb una mica de mantega i farina el motlle (perquè no s’enganxi), col·locarem la massa com a base.

4. Posem el forn a preescalfar a 200º. Recuperem el bol amb les pomes tallades i hi anem afegint tots els ingredients que falten pel farciment (sucre glassé, mel, vainilla, canyella, sal i farina). Ens quedarà una pasta melosa que abocarem en el motlle, sobre la base de la pasta.

5. Per últim, agafarem l’altra meitat de la massa, l’allisarem amb el corró i prepararem la masa que ha de cobrir el pastís. Pot ésser una sola capa -a la qual haurem de fer un parell de talls amb el ganivet- o, una sèrie de tires que creuaran el pastís -com la que jo us presento.

6. Posem el pastís al forn durant 35 minuts. És important que durant els primers 15 minuts tinguem el pastís cobert amb paper de film, si no la massa quedaria molt torrada. Llavors, traiem el paper de film i deixem que s’acabi de coure mentre es va dorant el pastís.

Bon profit!

*****

For the English, I’ve taken the recipe from an Engilsh written blog, so that you’ll find it just clicking here.

Deixa un comentari