Recepta #3: Bunyols

La recepta d’avui són els bunyols. Com a curiositat, us diré que no són exclusivament típics ni de Catalunya, ni molt menys de l’Empordà: De bunyols, se’n fan aquí i a la Índia, Itàlia, Mèxic, Colòmbia i Perú, entre d’altres. Fins i tot, van associats a tradicions diferents. Als Països Baixos, els bunyols se’ls mengen la nit de cap d’any!

Aquesta vegada, després de molts anys trobant-nos amb tota la família per fer bunyols a casa l’àvia, els vam fer amb la meva germana Anna i el meu nebot a casa nostra. El resultat: quasi tant bons com els de casa l’àvia!

INGREDIENTS:

-5 ous ben grossos

-200 g de sucre

-1 got d’aigua

-Mig got de llet bullent

-15 g de sal

-100 g de mantega

-Entre 1 quilo i mig i 2 de farina

-90 g de llevat de París

-Rascadures d’una llimona

– 15 cl d’anís verd (anís dolç)

-Mitja tassa de cafè d’anís vermell

A MÉS A MÉS,

-3 litres d’oli de gira-sol (per fregir els bunyols)

– Sucre (per ensucrar els bunyols un cop cuits)

-Anís verd (per ruixar-los un cop cuits)

PREPARACIÓ:

1. En un cassó, fem bullir mig got d’aigua i, quan ja bulli, hi afegim l’anís verd. Ho deixem bullir tot junt un parell de minuts i ho retirem del foc. Mentrestant, en un bol, separem les clares dels rovells i batem les clares a punt de neu. Per altra banda, ratllem la pela d’una llimona i, en un altre recipient, desfem el llevat amb mig got d’aigua tèbia. A més, fonem la mantega (al microones o al bany maria).

2. A l’aigua que havíem fet bullir amb l’anís verd, hi afegim les clares, la sal, el llevat, l’anís vermell, les ratlladures de llimona, el sucre, la llet bullent, els rovells i la mantega fosa ben calenta.

3. És important que la llet i la mantega bullin, perquè seguidament hem de començar a afegir-hi la farina, i cal que la barreja sigui prou calenta perquè la farina es diluexi bé. Així doncs, a poc a poc, anem afegint farina fins que obtinguem una massa densa com la massa de pa.

4. Llavors, en un recipient el doble de gran que la massa, hi afegim un raig d’oli i hi posem la pasta. Cobrim el recipient amb un drap de cuina, i ho deixem en un lloc ben calent (una llar de foc, la calefacció…) perquè puji –es important que no ho destapem mentre la massa puja, perquè es podria trencar el procés de fermentació.

5. Al cap d’un parell d’hores aproximadament, tallem un tall de massa i comencem a preparar els bunyols per coure’ls: els hi donem forma, tot untant-nos els dits amb oli per no enganxar-nos amb la massa. Omplim una cassola força grossa amb oli, per fregir els bunyols, i preparem un plat ple de sucre i un platet amb anís verd i fulles de llorer per ruixar els bunyols quan ja estiguin cuits.

6. Quan l’oli bulli, comencem a coure els bunyols. Quan encara siguin calents, els ensucrem i, de tant en tant, ruixem els bunyols amb una mica d’anís.

Bon profit!!!

bunyols quaresma (sucamulla)
bunyols emporda (sucamulla)
bunyols sucamulla

2 responses

  1. Mare meva la veritat es que he entrat en aquest blog per casualitat però les receptes fan molt bona pinta les provaré de fer a casa meva i t’enviaré unes fotos perquè vegis el resultat. Una bona iniciativa de veritat!!

  2. Quina bona pinta!! m’encanta el repertori de receptes que hi ha 🙂 PER-FEC-TE!!! Segueix així de bé, amb les curiositats de cada recepta i fent-les tant properes a tothom (que els que som negats a la cuina ens atrevirem a fer-les!!!!!) muaaaaaaaaaaaaaa preciosa meva :**

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s